lördag 28 augusti 2010

Den sjuka sjukförsäkringen


I Aftonbladet debatterade Ylva Johnasson (S), Gunvor G Eriksson (MP) och Emil Broberg (V) den sjuka sjukförsäkringen.

De rödgröna lät opinionsinsitutet Novus ställa tre frågor:

1. Hur upplever du behandlingen av sjukskrivna har förändrats i Sverige under
den senaste mandatperioden?

2. Hur viktig bedömer du att sjukförsäkringen är för din trygghet på
arbetsmarknaden?

3. Om du fick bestämma: Tycker du att de sjukskrivna borde få bättrem samma
eller sämre villkor än idag?

Majoriteten av de tillfrågade vill ha bättre villkor för de sjukskrivna, säger att sjukförsäkringen är viktig för den personliga tryggheten på arbetsmarknaden och att de sjukskrivna behandlas sämre idag som ett resultat av de gågna fyra åren.

Förr i världen fanns ättestupan. Enligt myten kastade sig de äldre eller blev kastade från ett stup när de inte längre kunde försörja sig själv eller bidra med arbete på gården. Ättestupan ses som just en myt men nu har myten blivit verklighet.

I år har 30 000 människor blivit utförsäkrade. Enligt Arbetsförmedlingens siffror de första 6 månaderna 2010 har 2% av de utförsäkrade som gått arbetslivsintroduktion fått ett riktigt jobb. Smaka på den siffran ett tag!

Enligt myten blev äldre kastade ut för stupet och idag blir det kastade ut i ett utanförskap med knappa ekonomiska ramar.

Med en rödgrön regering kommer ättestupan åter igen bara bli en myt. Istället skapas en rehabiliteringsfond för att sjuksrivna ska få en riktig rehabilitering. Taket för sjukförsäkringen kommer att försvinna.

Det är hög tid att för in en medmänsklig politik som tar hänsyn till alla medborgare oavsett plånbok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar