fredag 20 augusti 2010

Massundersökningar skapar masspsykos!


Företaget Vegatus erbjuder sina friska kunder genomgå en hel undersökning för att tidigt upptäcka sjukdomar. De riktar framför allt in sig på att upptäcka cancer i tidigt stadium men även hjärt- och kärlsjukdomar samt rent allmänt.

För det facila priset 5000 kronor får man en årlig hälsokontroll med grundläggande blodprover samt tester för tidiga tecken på 200 olika cancertyper. Visar sen proverna på en allvärlig sjukdom går man vidare med andra analyser och röntgen. Får man misstanken bekräftad skrivs en remiss till landstinget. Röntgen och andra analyser måste göras i många fall då blodprovssvaren kan ge ett avvikande värde fast det bara beror på en enkel infektion.

Även om man har en analys med sig i bagaget innebär inte detta att de kan "flytta" in på sjukhusen på en gång utan de behandlas som alla andra säger företrädare för landstinget.

Det finns inte heller några samband mellan massundersökningar och minskad dödlighet. Det ser inte företaget som något problem då de inte garanterar något men att tidig upptäckt ökar chansen för en lyckad behandling. Men det finns ändå risk för överdiagnosticering.

Priset så är 5000 kronor mycket pengar. Alla har inte de pengarna så det är bara höginkomsttagare som kan unna sig denna lyx. En lyx som inte heller har visat sig ha vetenskapligt stöd. Det är väl snarare så att personer betalar summan för att stilla en oro. Det är ett cyniskt sätt att lura människor på pengar.

Vissa sjukdomar och tillstånd kan man också ha koll på själv genom egenkontroller. Det finns en risk att man blir en passiv kund istället för en aktiv patient.

2 kommentarer:

  1. Angående att screening inte har ngr kopplingar mellan minskad sjukdom/dödlighet- LÄS PÅ! Det finns landsting i Norra sverige som har screenat för hjärt-och kärlsjukdomar länge och deras resultat är mkt positiva.

    Likaså screenar man bröstcancer, livmodercancer inom landsting (dock skiljer sig rutiner lite mellan landstingen). Det skulle aldrig göras om man inte sparade både pengar (billigare att behandla tidig cancer!) och liv.

    Suck! så tråkigt att se att våra politiker inte har koll i ämnen de sedan ska besluta om!

    SvaraRadera
  2. Nu finns det ju också möjlighet att testa via tjänster som blodkollen. se och https://medisera.se/ Har ni testat?

    SvaraRadera