måndag 23 augusti 2010

Kultur, slöseri med skattepengar?


Enligt kommunallagen, som gäller både för kommuner och landsting, ansvarar landstinget för hälso- och sjukvård samt tandvård för barn upp till 20 års ålder. Dessa utgifter är obligatoriska. Frivilliga verksamheter är kultur, utbildning och turism. Kommun och landsting har ett gemensamt obligatoriskt ansvar för regional och lokal kollektivtrafik.

I gårdagens DN beskriver Timbro hur landstingen slösar pengar på subventionerade fritidssysselsättningar för vuxna människor. Budskapet är att landstingen slösar och att landstingen slösar på onyttiga aktiviteter.

Ett av de landsting som har kontrollerats är Östergötland. Har man valt att titta på Östergötland för att visa att om man slutar slösa pengar på onödiga aktiviteter så behövs ingen skatteökning?

De pengar som satsas på kultur, fritid och turism är bara en bråkdel av landstingets pengar. Det är bättre att se landstingets frivilliga satsningar som just satsningar, istället för slöseri. Satsningar i arbetstillfällen och inkomster.

En aktiv fritid är en av bestämningsfaktorerna för hälsa. Satsningen innebär även en prevention mot ohälsa. Alltså en besparing för vården. Om nu varje medborgare ska betala för sin kultur själv står vi inför ett ojämlikt samhälle för alla har inte råd.

En fortsatt satsning på en aktiv fritid är en lönsam affär för alla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar