onsdag 11 augusti 2010

Replik på debattinlägg


Marie Morell (M) landstingsstyrelsen i Östergötland skrev ett debattinlägg i Folbladet 100811. Mitt (opublicerade) svar är;

Marie Morell (M), landstingsråd, skriver i Folkbladet om det återupprättade Vrinnevisjukhuset. Hon skriver även att alliansen har arbetat hårt för att korta ner väntetiderna, mycket tack vare ”kömiljarden”. Hon avslutar debattinlägget med att säga att vårdens personal vet bättre hur vården bäst utformas och att alliansen vet bättre än (S), (V) och (MP) som vill höja skatten.

Alliansen ser gärna ”kömiljarden” som bidragande orsak till att köerna har minskat. Flera landsting har löst problemet genom att man inrättat en ”frivillig” kö. De som har ställt sig i den frivilliga kön är de som vill ha vård på ett visst sjukhus men inte krävt att få vård på annat sjukhus när tiden för vårdgarantin gått ut. De människor som står i denna kö räknas inte in när man summerar vårdköer. Hur många står i denna ”frivilliga” kö i Östergötland?

I Östergötland finns även många andra ofrivilliga köer som alliansen pratar tyst om. Det är läkaren på akuten som köar i telefon för att få en sängplats till patienter, det är journaler som köar för att få bli utskrivna av den stressade vårdadministratören, det är sjuksköterskor som köar för att få jobb i Norge. Det här är några exempel på köer som vi behöver lägga mer resurser på för att minska.

Det finns även sjukdomstillstånd som står i kö för att över huvud taget bli uppmärksammade. Jag tänker bland annat på den ökade psykiska ohälsan. Vi vet idag att fler och fler drabbas av psykisk ohälsa men att resurserna saknas. I kön för att få mer resurser står även missbruks- och beroendevården. Samtidigt som våra äldre köar för att få vad de behöver, nämligen ett anpassat mottagande på våra sjukhus.

Det hälsofrämjande synsättet har även det köat länge nog för att få ta plats i den moderna hälso- och sjukvården. Det effektivaste sättet att arbeta bort köer är att satsa på en ökad folkhälsa för samtliga personer i Östergötland. En friskare befolkning innebär att man kan ge mer resurser till de personer som verkligen behöver vård.

Menar vi allvar med att minska alla köer i vården behöver mer resurser tillföras, mer resurser i form av en höjd skatt. Frågar man människor på våra gator och torg är det flesta överens om att de kan tänka sig en höjd skatt för att förbättra vården. För 50 öre kan vi östgötar vara med och utveckla och förbättra vården och minska alla köer. Med mer resurser kan vi östgötar vara med och investera i folkhälsan, en investering i en friskare och bättre framtid.

Margareta Fransson (MP)
kandidat till landstingsfullmäktige

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar