fredag 6 augusti 2010


"Hej!
Jag heter Filippa Reinfeldt och är talesperson för Moderaterna i sjukvårdsfrågor. En viktig fråga för mig är att alla människor ska få känna sig trygga. Trygghet kan handla om att man känner sig lugn och trygg i skolan, på jobbet eller på väg hem sent en kväll. Men trygghet kan också vara att veta att du inte blir allvarligt sjuk av den mat du äter".


Texten är från McDonalds brickunderlägg i Stockholm. Detta är Filippa Reinfeldt sätt att göra reklam för moderaterna och sig själv som talesperson för matallergifrågor. Filippa har certifierat McDonalds som den första restaurangkedjan som får Astma- och allergiförbundets tryggare -mat certifiering. Certifieringen går ut på att man skriver exakt på baksidan av kvittot vad maten innehåller och att personalen är utbildad i allergifrågor.

På frågan hur astma- och allergiförbundet kan garantera, att gästerna inte får allergiska reaktioner, efter att de är certifierade skriver de följande på deras hemsida: "vi utfärdar inga sådana garantier. Certifieringen innebär att restaurangen har ett robust och pålitligt system för att så långt det är möjligt undvika att gäster drabbas av allergiska reaktioner. Ansvaret för detta delas av restaurangen och gästen. Restaurangen visar med certifieringen att den tar sin del av ansvaret".

McDonalds mat är rik på fett, socker och salt och fattig på fibrer, vitaminer och mineraler. Denna typ av kost orsakar sjukdomar som cancer, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Vi vet också att fetma bland barn och ungdomar ökar.

Claude Marcus, chef för Rikscentrum för Barnfetma på Karolinska universitetssjukhuset, möter ofta barn som har förhöjt blodtryck, blodfettsrubbningar eller insulinresistens.Studier visar att 15-30% av barnen i Svergie är överviktiga eller feta idag. En del av orsaken är stillasittande. En annan del är den felaktiga kosten.

Även om personalen är utbildad i frågor om matallergi på McDonalds och även om innehållet skrivs ut exakt på deras kvitton är den mat de serverar en fara för barns hälsa. Det är fel att, som sjukvårdspolitiker, göra smygreklam för en snabbmatsresturang. Det är fel att, som sjukvårdspolitiker, göra smygreklam för en mat som utsätter barn för ohälsa. Det är fel att, som sjukvårdspolitiker, göra smygreklam för en snabbmatskedja som har menyer som vänder sig till barn.

1 kommentar:

  1. Du vet väl om att McDonalds av någon oförhappande anledning nu dessutom kommer ha en vallokal på sin restaurang i Tumba. Käka fett och rösta...

    //Magnus Östberg

    SvaraRadera