fredag 30 april 2010

Läkmedelsvanvård

Läkemedelsbehandling är den vanligaste medicinska åtgärden. Det är också den vanligaste orsaken till patientskador och patientsäkerhetsproblem.

Enligt Socialstyrelsen används i snitt en av tio vårddagar på Sveriges medicinkliniker till vård av patienter som felbehandlats med läkemedel. Felbehandling kan vara i form av mindre lämpligt valda läkemedel, missuppfattade doser eller för höga doser.

Problemet med felaktig läkemedelsbehandling blev högaktuellt 2008 då Uppdrag Granskning synade fallet med Gulli Johansson. Gulli hade fått en mängd läkemedel ordinerade på felaktiga grunder. Tillslut blev hon så pass dålig att läkarna beslöt att sätta ut alla läkemedel. Bara några dagar senare var Gulli Johansson frisk. Genom en felaktig läkemedelsbehandling förlorade Gulli 11 år av sitt liv. Hon gick efter utsättningen från svårt dement till frisk på bara några dagar. Hur många andra Gulli finns det idag?

Det är viktigt att vi tar lärdom av Gulli Johanssons erfarenheter. Vi behöver belysa problemet och ta till åtgärder som en skyldighet att rapportera om man misstänker att någon drabbats av felaktig läkemedelsvanvård, Lex Gulli.

onsdag 28 april 2010

Läkemedel i vår miljö

Det finns en mängd läkemedel i våra vattendrag. En del kanske tror att det beror på spill eller sjukhusens kassering men så är inte fallet. Det är vår egen konsumtion av läkemedel som är det största problemet. Någonstans mellan 10-75 procent av den aktiva substansen i läkemedel hamnar i våra vattendrag via urin och avföring. Det innebär även att någonstans mellan 90-25% av den aktiva substans verkar i kroppen.

En undersökning från 100 apotek i region Skåne visade att drygt två procent av de läkemedel som säljs lämnas tillbaka till apoteken. Hur stora mängder läkemedel som hamnar i våra vattendrag istället för på förbränningsanläggningarna kan vi bara gissa.

Vi vet inte exakt hur stor påverkan läkemedelsrester har på naturen, vi vet dock att den påverkar och skadar organismer. Till exempel har man hittat dubbelkönade fiskar och hanfiskar med kvinnligt könshormon. Det finns ett stort mörkertal som beror på att det idag bara finns analysmetoder för ungefär 100 olika substanser. Bara i Sverige finns 1200 olika substanser inom human- och veterinärmedicin.

Vi behöver arbeta aktivt för en mer ändamålsenlig läkemedelshantering. I de fall där alternativa behandlingsmetoder, istället för förskrivning av läkemedel, är ett likvärdigt eller bättre behandlingsmetod ska alternativa behandlingsmetoder rekommenderas. Exempel på alternativa benhandlingsmetoder är motion på recept och akupunktur. Du kan påverka själv genom att lämna tillbaka överblivna läkemedel till apoteket och fråga efter startpaket istället för stora förpackningar.