tisdag 8 juni 2010

Sömnproblem en folksjukdom


Aftonbladet skriver idag att var tionde svensk har allvarliga sömnproblem. I artikeln säger professor Torbjörn Åkerstedt att det är en folksjukdom och att unga tjejer drabbas hårdast.

Ungefär 10% använder sömnmedel någon gång om året och 3% dagligen. Artikeln fortsätter med att beskriva en del knep man kan använda för att somna men att den stress som orsakar sömnproblemen avhjälps bäst med KBT.

Torbjörn Åkerstedt anser att de ökade sömnproblemen beror på ökade krav på individen både i arbete och familjen. Att använda knep att somna och att hantera stressen med hjälp av KBT är alternativ för den enskilda människan att få bukt med sina problem.

Det stora problemet ligger i det samhälle vi har idag. Vi lever i ett prestationsbaserat samhälle. Ju mer vi gör desto bättre är vi. Det finns dock inte tid att stanna upp och reflektera över saker som vi har gjort. Tiden saknas för att ge sig själv feedback för vi är redan på väg till nästa prestation, både fysiskt och psykiskt.

Människan är i grunden en social varelse som definierar sig själv i mötet med andra. Dessa möten tenderar idag att bli korta och utan innehåll då det är själva prestationen som värderas. Som medföljare till det prestationsbaserade samhället har vi även börjat få ett samhälle som lägger skulden på individen om man inte lyckas. Hur mår man bra om man hela tiden måste presterar men aldrig har lyckats?

Det samhälle vi har idag skapar inte bara problem att sova utan också en ökad psykisk ohälsa. Det är dags att vi alla tar ansvar för att skapa förändring på inriktningen i dagens samhälle för att lägga grunden till en ökad folkhälsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar