fredag 18 juni 2010

Är det sommar i år igen?


Bekymras över det som står i Dagens sjuksköterska. Där står att sjuksköterskor i Östergötland får jobba dubbla pass i sommar för att klara bemanningen. Situationen är värst i Norrköping.

Samma tidning skrev för ett par veckor sedan att det är akut brist på barnmorskor på Akademiska sjukhuset i Uppsala. En av anledningarna är att man har glömt att annonsera efter semestervikarier.

I en av kommentarerna under texten om sjuksköterskebristen i Östergötland står;"...där skulle inte jag söka arbete....usch." Det är ett stort problem att hälso- och sjukvården inte har tillräckligt med personal för att klara schemat under sommaren. Vi behöver fler sjuksköterskor och, framför allt, en arbetsmiljö under hela året som lockar unga att söka sig till vården.

Dubbla pass innebär att patientsäkerheten riskerar att försämras. Man är inte lika alert om man har arbetat en hel dag. Som patient upplever du att du inte får den vård du behöver eller får vänta länge på akuten då man inte kan springa så mycket fortare än man redan gör idag. Vården får en negativ stämpel som är väldigt svår att få bort.

Fler och fler sjuksköterskor söker legitimation och anställning i både Norge och Danmark. Vad kostar det inte för ekonomin att utbilda sjuksköterskor när de sedan tar anställning i annat land? Situationen är inte hållbar på lång sikt.

I vilken annan branch jobbar man dubbla pass under sommaren med låg lön? I vilken annan bransch måste man tumma på säkerheten för att klara schemat? I vilken annan bransch finns brist på en yrkeskategori men inga aktiva åtgärder görs för att locka unga att utbilda sig till yrket?

Om inga åtgärder vidtas kommer situationen försämras. Arbeta för en god personalpolitik där sjukhusen i Östergötland ses som mönsterarbetsplatser!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar