måndag 29 november 2010

Ur led är tiden


Hamlet, den danska prinsen, sa redan under 1600-talet: ”ur led är tiden”. Om tiden var ”ur led” då vad är den inte nu i Danmark?

Den danska hälsominsitern Bertel Haader har lämnat in ett förslag till Folketinget att om man inte vill bli behandlad av en personal som bär slöja ska a) sjukhuset ombesörja förflyttning av personal eller b) patienten ska få åka ambulans till ett annat sjukhus.

Det viktigaste är alltså inte kompetens utan huruvida man som patient kan tänka sig att vårdas av någon i huvudduk eller inte.

Läser man sedan kommentarerna till inlägget har en del skrivit att man inte vill bli behandlad av någon i huvudduk på grund av ”hygieniska själ” Man döljer alltså samma åsikt bakom hygien.

En huvudduk jämställs med det egna håret. Det egna håret ska hållas kort eller vara uppsatt. På samma sätt ska slöjan vara instoppad i arbetsdräkten och inga snibbar får hänga löst. Alltså lika hygieniskt som vanligt människohår.

Artikeln är en av de mest kommenterade artiklarna just nu. Tendensen är att man inte diskuterar sakfrågan utan dryftar en mängd värderingar. Debatten om hälso- och sjukvården skulle kunna vara så mer dynamisk om man diskuterade sakfrågor istället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar