torsdag 21 oktober 2010

Gemensamt ansvar för kommun och landsting


Det har framkommit i en studie från Göteborgs Universitet att ungdomar som har varit placerade i familjehem eller institutioner i mycket låg grad fortsätter till högre utbildning. Detta har ingen koppling till begåvning. De kognitiva tester som utförts visar ingen skillnad på begåvning mellan placerade och icke-placerade barn. Om många inte fortsätter till högre utbildning finns en risk för socialt utanförskap.

Idag har ungefär ett barn per klass erfarenhet av vård via socialtjänsten. Studien visar att 60% av barnen som har varit utplacerade hoppar av högre studier. Motsvarande siffra för övriga ungdomar är 18%.

Andelen som söker sig till högre studier av de utplacerade barnen är 13%. Motsvarande siffra för övriga ungdomar är 41%. Studien visar även att de barn som får hjälp med hemläxor, nedlagd tid på läxläsning och värdet på medelbetyg är lägre för de barn som får vård via socialtjänsten.

Faktorer som påverkar de negativa siffrorna är antalet placeringar och längden på placeringstiden.

Kontentan av det hela är att stödinsatser måste sättas in från flera olika instanser för dessa barn i ett tidigt skede. Vi måste fokusera mer på hur det går för dessa barn i skolan och vilken typ av hjälp och stöd de behöver. Rekommendationer från studien är även att ge dessa barn chans till vuxenutbildning.
Flera instanser måste samarbeta för att ge dessa barn en så stor chans som möjligt att kunna vidareutbilda sig samt kunna vidareutveckla sig. Detta är en angelägenhet både för kommun och landsting. Vi borde ha team kring dessa barn med fokus på både skolgång och hälsa.

onsdag 20 oktober 2010

Lägg inte skulden på oss, ta ert eget ansvar!


Har idag fått kallelse till utbildningsdag för oss i landstingsfullmäktige. Dagen kommer bland annat att innehålla information om hur landstinget är uppbyggt och hur det står till med hälsan i Östergötland.

Det ska bli väldigt spännande att sitta i opposition. Någon kanske tycker att min inställning är lite konstig men jag tycker verkligen att det ska bli spännande. Det viktigaste är att vi som sitter i opposition (S, V och MP) tillsammans arbetar med oppositionspolitik. Det är viktigare än någonsin i Östergötland.

Som det ser ut så fortsätter alliansen tillsammans med Vrinnevilistan att styra landstinget men i minoritet.

Lasse Pettersson, Vrinnevilistan, sade i maj 2010 att vi kan tänka oss att byta block. De valde att driva en egen valkampanj och ha dörren på glänt både till alliansen och S, V och MP. Nästan exakt tre månader senare har Vrinnevilistan bestämt sig för att fortsätta samarbetet med alliansen. För en väldigt bra beskrivning av turerna hänvisar jag till Emil Brobergs blogg med inlägget ”Vrinnevilistans lögn i valrörelsen”.

En sak är uppenbar, alliansen och VL kommer att få det svårt att styra i minoritet. De har själva valt denna situation och bär således själva ansvaret. Det man redan har gjort och kommer att göra är att lägga skulden på S, V och MP. Jag säger det nu och kommer att upprepa det flera gånger under dessa kommande fyra år; lägg inte ansvaret på oss! Låt inte oss bli syndabockar för att SD, med sina fyra mandat i landstinget, kommer att kunna avgöra vilket förslag de vill lägga sin röst på.

Läs även Johan Westerholms blogg så kan alla läsare se att Svergiedemokraterna kommer att följa i samma spår som sina likasinnade i övriga Europa. De ser sig själva mer åt höger än åt vänster. Vi ser det i länder som t ex Danmark.

Det är med denna bakgrund som jag tycker att det ska bli intressant att vara i opposition. Sen får vi se hur länge vi sitter i opposition. Det finns en möjlighet att det blir mindre än i fyra år. Vi är då helt beredda att ta befälet över skutan och lotsa den rätt.

fredag 15 oktober 2010

Kundnöjdhet framför allt?


Från och med nu kan man skriva sin egna omdömen om vårdcentraler på sajten Omvård.se Den är finansierad av Svenskt Näringsliv.

På sajten är det tänkt att du ska bedöma vårdcentralen efter parametrarna; jag rekommenderar denna vårdcentral, det var rent och fräscht på vårdcentralen, jag fick bästa möjliga vård så vitt jag kan bedöma och jag fick vara så delaktig som jag ville i beslut om min vård. Dessutom kan man lägga till kommentarer om vad som var bra eller vad som kan bli bättre.

Vården börjar nu få in ett nöjdkundindex. Ju nöjdare kund,desto fler listade patienter. Ju fler listade patienter, desto fler pengar. För att få in pengar till vårdcentralen är man beroende av goda omdömen och risken är stor att man går patientens vilja till mötes trots att det går emot bättre vetande.

För mig är det viktigaste att man istället satsar pengar på att bemanna alla vårdcentraler med den personal som behövs. Ge personalen rimliga förutsättningar för att göra ett bra jobb. Öppna upp för möjligheter till öppna mottagningar för personer som har svårt att boka tid via telefon.

Som det är idag läggs det fokus på helt fel saker inom den svenska hälso-och sjukvården. Sluta att behandla vården som om den blir bättre för att den utsätts för konkurrens. Satsa i stället på en ökad folkhälsa och preventiv vård.

måndag 11 oktober 2010

Vart tog folkhälsan vägen?


Folkhälsan i Sverige har på många sätt förbättrats i flera decennier. Men bland unga ökar nu vård för alkoholrelaterade diagnoser och slutenvård för depressioner, ångesttillstånd och självmord.

Folkhälsa beskriver ett lands hälsotillstånd. Den tar hänsyn både till nivå och fördelning av hälsan. En god hälsa ska inte bara vara så pass bra som möjligt utan även så pass jämlikt fördelad som möjligt.

En sökning på ordet "folkhälsa" på partiernas hemsidor ger följande resultat:


KD 139 träffar
M 0 träffar
FP 437 träffar
C 63 träffar
Summa: 639

S 256 träffar
V 17 träffar
MP 512 träffar
Summa: 785

Man kan kanske inte dra så stora växlar på antalet träffar. V t ex är ett parti som strävar efter jämlikhet och deras siffra är missvisande.

Det som däremot skrämmer är siffran 0 när det gäller moderaterna. O (noll). Alltså inga träffar alls! De nya moderaterna har inte heller utsett en person ansvarig för folhälsofrågor.

Trots att vi vet att klyftorna blir större och större, trots att vi vet att många är utförsäkrade, trots att vi vet att barn mår sämre och sämre finns ingen ansvarig namngiven person för detta område.

Att satsa på folkhälsa är den bästa investeringen vi kan göra för framtiden och för vår befolkning. Hur många och hur mycket kommer vi inte att förlora på denna ignorans?

söndag 10 oktober 2010

Vallöften


Allt låter verkligen så enkelt i valtider! Fråga bara centerpartiets Kenneth Johansson. Han är ordförande i socialutskottet och vårdpolitisk talesman för alliansen. I dessa roller förklarade Kenneth Johansson att betald specialistutbildning för sjuksköterskor är ett vallöfte. Han säger även att: "om det fungerar för läkarnas ST borde det även fungera för sjuksköterskornas specialistutbildning".

Ylva Johansson (s) var mer klarsynt innan valet när hon sade att hennes misstro till det borgerliga löftet om betald specialistutbildning beror på att det inte finns med i alliansens budget och inte är finansierat.

Nu, efter valet, vet vi att betald utbildning för specialistutbildning inte nämns i regeringsförklaringen. Kenneth Johansson säger bara mer eller mindre "ni får vänta".

Yrket sjuksköterska har använts många gånger under valrörelsen som ett exempel på en person som tjänar på alliansens skattesänkningar. Det är snarare så att alliansen har tjänat på att använda yrkestiteln under valrörelsen. Nu är ju valrörelsen över så yrkestiteln kommer i fortsättningen bli aktuell igen om 4 år!

Vad är då problemet för specialistutbildade sjuksköterskor? 1) få vill specialistutbilda sig idag för att man tjänar inget på det. 2) idag används inte alla specialistutbildades kompetens för att många gånger går man tillbaka till samma tjänst med samma lön men med högre studieskulder. 3)vården skriker efter specialistutbildade sjuksköterskor. Ekvationen går inte ihop!

tisdag 5 oktober 2010

Höjda avgifter i vården?


I Smålandsposten kan vi läsa att det moderata landstingsrådet vill höja avgiften för högkostnadsskyddet.

Högkostnadsskyddet är ett skydd för alla mot för höga egna patientavgifter. Sedan 1997 ligger taket för egna avgifter på 900 kronor. Alla kostnader däröver är gratis. Högkostnadsskyddet inkluderar läkemedel, medicinteknisk utrustning för eget bruk, öppen sjukvård och sjukresor.

För 900 kronor kan man träffa en specialistläkare 3 gånger eller en allmänläkare 6 gånger per år. Förklaringen varför man vill höja avgiften är att avgiften inte har följt med denna allmänna prisutvecklingen.

Vi kan nog vänta oss ett liknande tankesätt i Östergötland. Alliansen vill inte höja skatten men på något sätt måste vården finansieras. Detta gör man bäst, enligt moderaterna, genom att höja avgifterna. Det som har störst ohälsa är de med minst pengar. Enligt moderaternas logik ska alltså de med störst ohälsa och minst pengar betala mest. De med den bästa hälsan och mest pengar ska betala minst. Detta är alltså ett bättre val än att solidariskt finansiera vården? Detta är alltså bättre än en skattehöjning?